Wasze potrawy

Tematy nie związane z serialem i grą LOST Online.

Wasze potrawy

Postprzez Wisnia » 27 kwi 2008, 14:42

Chłodnik bułgarski

Składniki na 3 porcje:
2 ogórki
2 ząbki czosnku
2 pęczki koperku
200g śmietany do sałatek
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Na tartce z dużymi dziurkami zetrzeć ogórki do miski. Na desce poszatkować i utrzeć czosnek. Na tej samej desce pokroić drobno koperek. Wrzucić do miski i wymieszać razem ze śmietana. Dodać sol i pieprz do smaku.

Wskazówki:
Jeśli chcesz przygotować większą porcje to na każdego ogórka przypada jeden ząbek czosnku. Do chłodnika pasuje jajko sadzone oraz podsmażane ziemniaki.
Avatar użytkownika
Wisnia
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 298
Dołączył(a): stycznia 2008
Lokalizacja: Kalisz
Ulubiona postać: Sawyer

Re: Wasze potrawy

Postprzez Zerba » 27 kwi 2008, 22:35

penne carbonara

2 żółtka
1 całe jajko
ser gran padano lub podobny
kubek śmietany
dużo pancetty
skorka z jednej cytryny

wsadzamy garnek wody na ogień, solimy, bez przykrywki
na patelnię (bez żadnego tłuszczu) wysypujemy jakieś 250g pokrojonej pancetty (względnie zwykłego boczku) - podsmażamy (stapiamy) do takiego stanu jak kto lubi.
w tym czasie w misce: 2 żółtka, jedno jajko, skórka z jednej cytryny, trochę startego parmezanu/gran padano, dużo pieprzu, szczypta soli, kubek śmietany (22% najlepiej się spisuje). mieszamy dokładnie.

woda sie gotuje -> wsypujemy makaron (najlepiej penne/penne rigate/rigattoni) -> makaron gotowy -> odcedzamy -> wrzucamy odcedzony (ale nie ostudzony zimna woda!!) makaron jeszcze raz do garnka.

odcedzony makaron (niepłukany zimna woda!!!!) zalewamy masą z jajek i reszty, mieszamy dobrze, wsypujemy boczek (najlepiej wcześniej wysypać go na papierowy ręcznik, żeby odcedzić tłuszcz), nakładamy na talerz, posypujemy ponownie dawka pysznego włoskiego sera ---> tadam! gotowe .


UWAGA! Nie wolno odgrzewać! - z uwagi na surowe jajka (mozna sie otruć).
Nie wolno podgrzewać masy jajecznej, bo sie zetnie białko i będzie niesmaczne.
Avatar użytkownika
Zerba
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 170
Dołączył(a): stycznia 2008
Ulubiona postać: Ben

Re: Wasze potrawy

Postprzez Wisnia » 28 kwi 2008, 08:46

uuuhuhu wygląda na to ze droga potrawa i ciężko ze składnikami będzie. To wszystko chyba tylko w Piotrze i Pawle sie dostanie.
Avatar użytkownika
Wisnia
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 298
Dołączył(a): stycznia 2008
Lokalizacja: Kalisz
Ulubiona postać: Sawyer

Re: Wasze potrawy

Postprzez bobek » 28 kwi 2008, 13:38

Moja potrawa to Kysiaki ziemniaki z Ptysiem
Sklad:
Kysiaki ziemniaki
Kysie ptysie

Sposob przygotowania:
dajesz na talerz Kysiaki ziemniaki i Kysiaki Ptysiaki.
Smacznego!
Avatar użytkownika
bobek
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 307
Dołączył(a): września 2007
Lokalizacja: Bielawa
Ulubiona postać: Locke

Re: Wasze potrawy

Postprzez Simba » 28 kwi 2008, 14:00

Ryż z warzywami

Składniki:

Żółty ser
Ryż biały ( dowolna ilość )
seler lub por
marchewka
piersi z kurczaka
różne przyprawy
koncentrat pomidorowy

Przyrządzenie:

W naczyniu żaroodpornym układamy na sam dół warstwę ryżu białego który ugotowaliśmy, na patelni przysmażamy drobne kawałki piersi z kurczaka a warzywa trzemy na tarce ( te podane ) lub jakieś jeszcze do smaku. Warzywa również przysmażamy i dodajemy do nich koncentrat pomidorowy. Układamy tą warstwę warzyw do których dodamy piersi z kurczaka na ryż. Później znowu ryż an to, znowu warzywa i ryż a na końcu bierzemy trzemy żółty ser i kładziemy na wierzch. Ogólnie można jeszcze dodać różnych przypraw do koncentratu i warzyw ale to zależy jak wolicie. Wkładacie to wszystko do piekarnika i czekacie aż ser się rozpuści. Wyjmujecie i cieszycie się smaczną potrawą.
Avatar użytkownika
Simba
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 1241
Dołączył(a): grudnia 2007
Lokalizacja: Konin
Ulubiona postać: Juliet

Re: Wasze potrawy

Postprzez Zerba » 28 kwi 2008, 14:37

wcale nie droga.
w większych miastach nie tylko w Piotrze i Pawle ale byle spożywczym sie wszystko dostanie. Mniamuśną, chudziutka pancettę można zastąpić boczkiem. Śmietana, jajka i jedna cytryna to nie jest duży koszt a raz na jakiś czas można sobie z parmezanem (gran padano tańszy) zaszaleć.


Inne PYCHA PENNE

10 średniej wielkości pomidorów
4 duże ząbki czosnku
pół cebuli
oliwa z oliwek
rozmaryn (najlepiej świeży)
tymianek (jak wyżej)

Zagrzewamy wodę w czajniku. Pomidory nacinamy robiąc na "czubku" każdego nacięcie w kształcie krzyżyka. Wkładamy do garnka/miski -> zalewamy wrzątkiem -> po minucie wyjmujemy, zdejmujemy skórkę, przekrajamy je na pół i wyjmujemy pestki. Zostaje sam słodki miąższ bez skórki (pestki dają niesmaczny kwaśny posmak)
Na małym ogniu podsmażamy czosnek, cebulę kroimy w drobną kostkę a potem ją "zeszklamy" na patelni z czosnkiem. Wcześniej przygotowane, obrane pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Na małym ogniu czekamy aż zrobi się z tego papka. dodajemy rozmaryn i tymianek (po kilka gałązek). Odcedzony makaron wsypujemy z powrotem do garn ka. Zalewamy sosem z patelni (moze byc tez durszlak) i vuola. Najlepiej smakuje z parmezanem/gran padano ale zwykły żółty (ale łagodny ser np. gouda) też dobrze pasuje.

smacznego :-)
Avatar użytkownika
Zerba
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 170
Dołączył(a): stycznia 2008
Ulubiona postać: Ben

Re: Wasze potrawy

Postprzez ol3czka » 28 kwi 2008, 14:59

Nie no zerba jesteś moim mistrzem :D
uwielbiam carbonare :D:D palce lizać :D albo nie bo to nie zdrowo tak :D
Avatar użytkownika
ol3czka
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 17
Dołączył(a): grudnia 2007
Lokalizacja: Opole
Ulubiona postać: Sawyer

Re: Wasze potrawy

Postprzez Wisnia » 28 kwi 2008, 16:04

ma ktoś przepis na coś mozzarella?? bo mam z Włoch i nie wiem do czego ja wykorzystać
Avatar użytkownika
Wisnia
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 298
Dołączył(a): stycznia 2008
Lokalizacja: Kalisz
Ulubiona postać: Sawyer

Re: Wasze potrawy

Postprzez Kyś » 28 kwi 2008, 17:18

Bobek to było dziwne xD

Ja podam wam inną potrawę o wiele trudniejszą niż inne moje ulubione typu pierogi ruskie,spaghetti,makaron z sosem xD

"Płatki a`la KySiO"

Składniki:

-Płatki CookiCrips/Nesqik
-Mleko

Bierzemy talerz/miseczkę i wsypujemy płatki do talerza/miseczki.Następnie wlewamy ZIMNE mleko do miseczki/talerza z płatkami.Bierzemy łyżkę i zaczynamy konsumować swoje danie. Płatki a`la KySiO gotowe!

Płatki a`la KySiO v.HOT

Składniki:

-Płatki Nesqik/CookiCrips/CornFlakes/CiniMini/Te takie miodowe kółeczka od pszczółki/Czokapik
-Mleko

Bierzemy miseczkę/talerz w wsypujemy (według uznania) płatki Nesqik/CookiCrips/CornFlakes/CiniMini/Te takie miodowe kółeczka od pszczółki/Czokapik do miseczki/talerza.Następnie do jakiegoś małego garnka wlewamy mleko.Stawiamy garnek z mlekiem "na ogniu" i czekamy aż zagotuje się mleko czyli w potocznym "aż zacznie kipić to mleczko z biedronki".
Gdy się zagotuje/"zacznie kipić" bierzemy garnek z "ognia" a zawartość wlewamy do talerza/miseczki tak aby mleko było "dostosowane" do płatków Nesqik/CookiCrips/CornFlakes/CiniMini/Te takie miodowe kółeczka od pszczółki/Czokapik.
Bierzemy łyżkę i zaczynamy konsumować nasze płatki w wersji HOT lecz wpierw czekamy aż wystygnie nasze gorące danie.Następnie bierzemy łyżkę i zaczynamy jeść.

Koniec. xD
Avatar użytkownika
Kyś
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 591
Dołączył(a): grudnia 2007
Lokalizacja: Rzeszów
Ulubiona postać: Locke

Re: Wasze potrawy

Postprzez Zerba » 28 kwi 2008, 17:20

mozzarella (nie trzeba jezdzic po nia do wloch - jest w wiekszosci sklepow) ;)

1. Caprese
Pokroic mozarelle w plastry, to samo z pomidorami. Na talerzu ukladamy na zmiane plastry mozarelli i pomidorow, zeby na siebie zachodzily.
Posypujemy odrobina soli i pieprzu, kladziemy swieze listki bazylii (nie jest to konieczne ale robi dobrze) i polewamy oliwa z oliwek a jak ktos lubi to oliwą z oliwek zmieszaną z kroplą octu balsamicznego (jesli ktos nie ma to nie zastepowac zadnym innym octem, bo wyjdzie gowniane danie a nie ma co marnowac mozarelli).


2. Zapiekanka z chleba tostowego
Kroimi w kostke chleb tostowy (jaki kto lubi ale najlepszy bez zadnych pseudo zdrowych ziaren), ukladamy w naczyniu zaroodpornym warstwami na zmiane: chleb tostowy, pomidory (najlepiej obrane ze skory -> patrz przepis na penne z warzywami; i bez pestek) a na to jeszcze plastry mozarelli i tak na zmiane az skonczy sie naczynie. Na samej gorze mozna zasypac warstwa gran padano/mozarelii/innego lagodnego sera).

3. Mozna ja wkrajac do salat. Bardzo dobrze pasuje z rucolą i pomidorami, polana oliwa z oliwek i octem balsamicznym (malo octu duzo oliwy).

4. Świetnie się nadaje do tart i innych zapiekanek z warzywami (ale bez ketchupu! - ohyda!), do pizzy.


Uwaga:
Mozarella raz otwarta nie nadaje sie potem do uzytku, chyba, ze bedziemy ja przechowywac w lodowce pod przykrycie w tym plynie, w ktorym plywa w opakowaniu. Najlepiej raz otwarta zjesc do konca.



A czy ktos ma przepis na ryz do sushi sprawdzony?
Avatar użytkownika
Zerba
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 170
Dołączył(a): stycznia 2008
Ulubiona postać: Ben

Re: Wasze potrawy

Postprzez łysolek » 28 kwi 2008, 18:59

no to tak

przyrządzenie:robimy schabowego (jak kto woli po swojemu :D ) gdy jest przygotowany kładziemy ok 3 plastry sera na niego wrzucamy schabowego na patelnie ( serem do góry) i zapiekamy aż ser będzie "zapieczony :D ".
Smacznego!
łysolek
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 144
Dołączył(a): września 2007
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Ulubiona postać: Locke

Re: Wasze potrawy

Postprzez Wisnia » 28 kwi 2008, 19:52

Smażony serek

Potrzebne nam są (1 porcja):
- Ser Camembert (najlepiej okrągłe)
- Panierka do obtaczania kotletów schabowych (jajko, bułka tarta)

Przygotowanie:
1. Obtaczamy przekrojony serek w panierce.
2. Smażymy jak kotlet schabowy. I gotowe.

Wskazówki:
Pasuje do tego ryż z jakimś sosem (keczup lub czosnkowy) i buraczki octowe najlepiej w całości zaprawiane

Smacznego
Avatar użytkownika
Wisnia
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 298
Dołączył(a): stycznia 2008
Lokalizacja: Kalisz
Ulubiona postać: Sawyer

Re: Wasze potrawy

Postprzez Kyś » 28 kwi 2008, 20:02

Bananowy Grill

Składniki:

-BANAN

Potrzebne przyrządy itp. :

-Grill
-Ogień

Kładziemy na grill-a banana i czekamy aż skórka się przypiecze po obu stronach.
Gdy już będzie dość czarna zdejmujemy Banana z grill-a.
Obieramy ze skórki i jemy lub ciachamy banana na małe kawałki i wtedy obieramy ze skórki.

Sam Banan z grilla nie jest aż tak dobry ja osobiście wolę normalnego tak jak Pufcik.
No ale warto spróbować
Avatar użytkownika
Kyś
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 591
Dołączył(a): grudnia 2007
Lokalizacja: Rzeszów
Ulubiona postać: Locke

Re: Wasze potrawy

Postprzez Zerba » 28 kwi 2008, 23:41

do pieczonego serka camembert bardzo pasują borówki i żurawiny --mniaaaaaaaam! i nie trzeba robić samemu panierki. Można wszystko kupić w sklepie gotowe - wrzucamy na 3 minuty na rozgrzana patelnię i jest :-) takiej panierki sie w życiu samemu nie zrobi tak dokładnie jak fabryka;-)

wisnia----> i co zrobiles z mozarellą? Żeby jej się okres przydatności do spożycia nie skończył, bo będziesz rzygał dalej niż jesteś to sobie w stanie wyobrazić xD


Kys! banan z grila zarabiste! Zrobie jutro! a może być zamiast grila grilowa patelnia? A dobrze do tego idzie nutella albo roztopiona gorzka czekolada? xD

kysio rulez xd
Avatar użytkownika
Zerba
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 170
Dołączył(a): stycznia 2008
Ulubiona postać: Ben

Re: Wasze potrawy

Postprzez Wisnia » 29 kwi 2008, 08:31

no nie wiem kiedy sie kończy ale w ciągu tygodnia zapewne zrobię tego tosta
Avatar użytkownika
Wisnia
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Posty: 298
Dołączył(a): stycznia 2008
Lokalizacja: Kalisz
Ulubiona postać: Sawyer

Następna strona

Powrót do Offtopic

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron