Very Important czyli Informacje Ogólne

Forumowa gra RPG prowadzona przez wyspowego lekarza - Skrzynię.

Very Important czyli Informacje Ogólne

Postprzez Skrzynia » 27 mar 2010, 22:31

Drodzy Lostowicze! Szanowni Goście!

Już dzisiaj oddajemy w wasze ręce niezwykłą zabawę - naszą własną i niepowtarzalną GRĘ FABULARNĄ!
Ale zacznijmy wszystko od początku.

The Lost Series to gra wyobraźni. Każdy z nas wciela się w stworzoną przez siebie postać. W ten sposób zaczynamy swoją przygodę na wyspie. Wraz z innymi graczami przeżywacie niezwykłe przygody, odkrywacie nowe tajemnice a wszystko to w klimacie Waszego ulubionego serialu LOST.

The Lost Series to gra oparta na konwersacji między graczami i wyobraźni. Każdy gracz opisuje w postach konkretną sytuację dotyczącą tylko i wyłącznie swojej postaci, tym samym popychając wydarzenia na przód. Mogą to być odczucia twojej postaci, na dany temat, opis czynności wykonywanych przez twego bohatera czy wreszcie będą to zwykłe dialogi między różnymi postaciami. Reszta zależy od Waszej wspaniałej wyobraźni, która pozwala Wam się wczuć w klimat wydarzeń.

Nad całością czuwa MISTRZ GRY. Jest to swego rodzaju opiekuni mentor. Wiadomo, ze twoja postać nie może robić wszystkiego i tutaj pojawia się nasz Mistrz stojący na straży rozsądku. Mistrz Gry dba również o tempo wydarzeń i porządek w czasie każdej sesji.

Gra będzie podzielona na SESJE. Każda sesja to fragment całej historii,mały epizod z życia rozbitków na wyspie. Sesje będą odbywały się w zależności od zainteresowania codziennie lub w ustalone dni tygodnia. W czasie takowej sesji gracze zbierają się, aby tworzyć własną historię rozbitków lotu Oceanic 815.

To byłoby chyba na tyle wstępu. Istotną sprawą są zapisy do gry. Chciałbym aby zainteresowani stworzyli swoje karty postaci do końca nadchodzącego tygodnia, aby w weekend Wielkanocny, ewentualnie po nim rozpocząć zabawę. Liczba graczy jest nieograniczona. Jedynym wymogiem do rozpoczęcia gry jest stworzenie karty postaci.

Lostowicze łączcie się i twórzcie wspólnie historię LOSTa na nowo! Do zobaczenia w grze!
Jeśli ja to nie ja, to kto jest kim?
Skrzynia
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Ulubiona postać: Charlie

Re: Very Important czyli Informacje Ogólne

Postprzez Skrzynia » 31 mar 2010, 19:54

Informacji ciąg dalszy

Poszukuję osób chętnych do pełnienia zaszczytnej funkcji Mistrza Gry. Każdy zainteresowany niech pisze na priv. W razie gdyby zainteresowanych było wielu, nastąpi podział na okresy prowadzenia sesji, przykładowo co tydzień będzie następowała zmiana mistrza gry. Bycie mistrzem gry nie oznacza niemożność grania. Początkowo Mistrzem Gry postaram się być w miarę możliwości ja, ale wszystko może się zmienić w bardzo krótkim czasie, a wszystko zależy od Was.

Jak będzie przebiegała sama gra?
Gra będzie prowadzona na specjalnie przygotowanym chacie. Właśnie tam będą prowadzone kolejne sesje. Aby nic istotnego nie uciekło z naszej pamięci po każdej sesji będzie powstawało krótkie sprawozdanko, w którym będą zawarte najważniejsze wydarzenia epizodu, oraz poczynania naszych bohaterów. W razie luki w pamięci wszystkie potrzebne informacje będą więc dostępne w łatwy sposób dla każdego.

Rekrutacja trwa cały czas. Przypominam, ze każdy zainteresowany, aby dołączyć do gry musi stworzyć swoją kartę postaci.

Gra rozpocznie się już niedługo, więc wysilajcie swoje szare komórki i zapisujcie się Lostowicze.
Skrzynia

Postprzez Skrzynia » 01 kwi 2010, 22:42

Mała zmiana planów

Nastąpiły pewne zmiany koncepcji, które mają ułatwić grę i uczynić ją bardziej przyjemną. Gra nie będzie tak jak wcześniej zapowiadałem, toczona na specjalnym chacie. Wszystkie wydarzenia będą rozpisywane na specjalnie przygotowanych działach na forum, co oznacza również, ze gra nie będzie podzielona na sesje.

Ważną zmianą jest utworzenie specjalnej grupy, która będzie mogła pisać w działach gry na forum. Aby dostać się do grupy należy zamieścić w temacie "Karty postaci" charakterystykę swojego bohatera. Dzięki temu będzie można dołączyć do zabawy. Wszyscy użytkownicy LO oczywiście mogą obejrzeć przebieg gry, lecz bez przynależności do grupy pisanie jest uniemożliwione.

Twórzcie swoich bohaterów już teraz. Start gry już niedługo!
Skrzynia

Postprzez Skrzynia » 03 kwi 2010, 18:24

Start Gry

Chyba nadszedł czas aby rozpocząć zabawę.

Na początku oddaję do użytku jeden temat, który ma być wprowadzeniem do właściwych wydarzeń. W czasie jego działania liczę, że uda się nam zachęcić większą liczbę Lostowiczów do zabawy. Zakładam że temat będzie dostępny przez najbliższy tydzień, po czym ruszymy z grą już na całego.

Do zobaczenia w grze Lostowicze!
Skrzynia

Postprzez Skrzynia » 15 kwi 2010, 17:24

Lostowicze!

W związku z moim wyjazdem nastąpią pewne zmiany. Gra będzie dalej aktywna, mam nadzieję, ze bardziej niż w ostatnim tygodniu. Zabawą będzie kierował mój siostrzeniec, wraz z Astralem. Mam nadzieję, że będziecie się dobrze bawić, odkrywając nowe tajemnice wyspy.

Have a good time
Skrzynia
Skrzynia

Postprzez Skrzynia » 05 maja 2010, 10:41

Pragnę przeprosić wszystkich za to, że tak mało czasu poświęciłem grze. Wszystko przez ten głupi egzamin gimnazjalny, który musiałem pisać, a w związku z tym miałem istne urwanie głowy. Teraz postaram się częściej wchodzić na L-O i kierować tym jakoś lepiej.

Jeszcze raz pragnę przeprosić i proszę o wyrozumiałość z waszej strony.
Skrzynia

Postprzez Skrzynia » 05 maja 2010, 17:41

Bardzo ważne!

W najbliższym czasie zostaną przeprowadzone ważne zmiany dotyczące gry.

1. Zostanie wprowadzony dziennik, który rozjaśni sytuację w grze. Będzie to forma codziennego sprawozdania z wydarzeń. Będzie opiasne kto gdzie był i zostaną umieszczone linki do stron.

2. Wprowadzamy punkty za grę, które będą uprawniały graczy do innych rzeczy. Przykładowo punkty mają wpływ na rzeczy które znajdujemy, czy odkrywanie lokacji. Punkty będą wystawiane dwa razy w tygodniu z kilku aspektów.

3. Zwiększona zostanie władza Mistrzów Gry - od nich będzie teraz zależało jak dalej będa toczyły się losy bohaterów, będą dbali o tak zwany współczynnik losowy, czyli powodzenie oraz niepowodzenie działań i różne niespodziewane zwroty akcji.
Skrzynia

Postprzez Astral » 07 maja 2010, 20:45

Od tej chwili w grze dochodzi nowa funkcja - punkty oceniające wkład w zabawę. Punkty będa swego rodzaju walutą, za którą będzie można odkryć nową lokację, zdobyć lepszy ekwipunek czy założyć swoją (nie wpływającą zbytnio na fabułę gry) lokację. To od ich liczby będzie zależeć czy znajdziemy lepszy ekwipunek, czy powiedzie się nam dana akcja itd. Zdobywać je będziemy zwyczajnie grając, przyznawane są one w 5 kategoriach: Aktywnośc w grze, współpraca z innymi, realizm, styl i ocena ogólna. Mistrzowie gry (W obecnym składzie: Skrzynia, ja i Grom) będą co jakiś czas przyznawali graczom punkty które będą się sumować z poprzednimi dając możliwość nabycia wszelkich korzyści. Póki co został oceniony dotychczasowy wkład w grę każdego z uczestników, wyniki możecie zobaczyć pod tym linkiem: http://www.lost-online.pl/stories.php
Kolejne podliczenie pojawi się już niedługo i każde kolejne będzie następowało prawdopodobnie dwa razy w tygodniu (choć zależnie od aktywności graczy może być ono częściej lub rzadziej)

Ewentualne propozycje czy uwagi prosimy zgłaszać wciąż w temacie bl%CC%B7%C4%99dy-propozycje-idee-t1646.html :)
Astral
Ulubiona postać: Locke

Powrót do Forum Ogólne