Błędy, propozycje, idee

Forumowa gra RPG prowadzona przez wyspowego lekarza - Skrzynię.

Błędy, propozycje, idee

Postprzez Skrzynia » 05 kwi 2010, 19:42

Jestem świadom, że gra nie jest jeszcze perfekcyjnie przygotowana i zdarzają się pewne błędy. Chciałbym, abyście tutaj pisali wszystkie wasze spostrzeżenia, zarówno te na plus jak i na minus. Jednocześnie wrzucajcie tutaj wszystkie wasze pomysły jak nasza grę uprzyjemnić.
Skrzynia
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Ulubiona postać: Charlie

Re: Błędy, propozycje, idee

Postprzez Astral » 05 kwi 2010, 19:45

Retrospekcje. Dział z retrospekcjami, kto chce załozy swój temat i może opowiadać swoją historię :) Pewnie jest już to planowane, ale jak nie to warto dopisać.
Astral
YEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIPYEARS_OF_MEMBERSHIP
Ulubiona postać: Locke

Postprzez Skrzynia » 05 kwi 2010, 19:47

Jest planowane, ale zastanawiam się czy nie wstrzymać się z tym do czasu, aż wszyscy wreszcie jako tako się poznają po katastrofie.
Skrzynia

Postprzez Yona » 05 kwi 2010, 20:05

Proponuję dla każdego temat/tematy z imieniem rozbitka i ewentualnie numerem retrospekcji.
Skrzynia decydowałby, kto pisze retrospekcję (powiedzmy, że co jakieś 3-4 dni jedna osoba MOŻE ją napisać).
No, chyba że temat dla każdego i wolna Amerykanka ;).
Yona
Ekipa LOST Online

Postprzez Skrzynia » 05 kwi 2010, 20:17

Powstanie nowy dział z reosami. Każdy będzie tworzył swój temat, ale nie wiem, czy pozostanie to wolną amerykanką, czy drogą losową.
Skrzynia

Postprzez Grom » 06 kwi 2010, 14:45

No to taaak...: <Szyderczy uśmiech sugerujący chęć zapanowania nad światem>

1. Propozycja

Możliwość pisania kolejnego postu dopiero po upływanie pewnego czasu, bardzo by się przydała bo w tematach robi się śmietnik

*EDIT* Chodziło mi o taką "niepisaną" blokadę, wiesz, tak jak pisanie myśli kursywa...

2. Propozycja, kierowana głównie do graczy
Więcej elementy losowego, znaczy, ze nie zawsze musi się wszystko udawac:
"...Zobaczywszy dzika szybko wlazłem na drzewo, i czekałem az się oddali. Po kilku sekundach gałąź pękła a ja spadlem tuz obok dzika ktory mnie zaatakował..."

3. Propozycja

Kolejny pomysł przeciwko śmietnikowi w tematach. Zrobić tematy wyjsciowe, takie jakie sa juz teraz, ale np, co jakis czas organizowac wyprawy w inne miejsca, niedostepne samemu. Wiecie, gdy taka grupa by się ogłaszala, można by się do niej dopisac, i wtedy powstawałby nowy temat w ktorym pisali by tylko czlonkowie wyprawy
(The Lost series>Dżungla>Przeszukiwanie wyspy, lub The Lost series>Dżungla>Szukanie wody itp.)
Ostatnio edytowano 06 kwi 2010, 15:05 przez Grom, łącznie edytowano 1 raz
Grom
Ulubiona postać: Ben

Postprzez Astral » 06 kwi 2010, 14:50

Generalnie MG powinien mieć o wiele większy wpływ na to co się nam przytrafia, przykładowo znajdujemy walizkę i chcemy otworzyć a Skrzynia właśnie losuje czy nam się to uda, czy nie, oraz mówi co znajdujemy. Tak samo przy wszelkich innych czynnościach, teraz każdy robi co chce i to tak średnio wygląda. Zbyt dziko jest w tym momencie. No a do tego czasu faktycznie dobrze jakby nie każdy był takim rambo.
Astral
Ulubiona postać: Locke

Postprzez Skrzynia » 06 kwi 2010, 14:58

Już, panowie, już się tym zajmuję.

1. Przez dość dużą ilość czasu mnie nie ma na LO i nie sposób, żebym nad tym panował. Przydałby się 2 MG, który spędza na LO więcej czasu niż ja. To uporządkowałoby trochę sytuację. Grom, jeżeli jesteś nadal chętny, to proszę bardzo, tylko muszę pogadać z Gawem, jak będzie dostępny.

2. Idea wprowadzenia odstępu czasowego jest dobrym pomysłem, ale najprościej rzecz ujmując nie mam pojęcia, czy coś takiego jest możliwe. Do też będę musiał się dopytać...
Skrzynia

Postprzez Pufcik » 06 kwi 2010, 15:10

Astral moim zdaniem to jest dobre w prawdziwym papierowym RPG. Tutaj trudno byłoby coś takiego zrobić. no i takie coś losowe ( GM jest w dobrym humorze to coś znajdziesz) jest bezsensu. To musiałoby być od czegoś zależne.Rzut kostką na przykład :D
Pisanie postów po 3h to moim zdaniem też zły pomysł. Jak wtedy toczyły by się dialogi miedzy dwoma postaciami ?

3 propozycja groma dobra.
Pufcik
Ulubiona postać: Jacob

Postprzez Skrzynia » 06 kwi 2010, 15:21

Zgadzam się, że MG powinien mieć wpływ na wydarzenia w nieco większym stopniu. Niestety jest to ciężkie jeśli gracz sam wpisuje sobie w tym samym poście powodzenie danej czynności. Wygodniej byłoby interweniować w takich sytuacjach na chacie. Ale została podjęta decyzja, że gramy normalnie na forum. Staram się wcinać na tyle ile mogę i o ile jestem akurat dostępny. Jednocześnie Astral dba, żeby niektórzy nie przesadzali ze swoimi wyczynami. Jeśli macie jakiś konkretny pomysł jak bardziej wpływać na wydarzenia, to proszę śmiało.
Skrzynia

Postprzez Ursulla » 06 kwi 2010, 15:41

A ja dodam co mnie najbardziej razi w oczy. No więc.. nie wiem dlaczego ale większość userów odpowiada za innych, Prowadzą dialog z daną osobą kiedy drugiego usera nie ma i nie ma wpływu na odpowiedź.
Przykład:
Sevgart napisał(a):- A to kolejna wycieczka? Dobra, nieważne. Widzę, że gówno wiesz. A skoro już się poznaliśmy to się przedstawię. Jello Biafra jestem.
- Dale Cooper - Wyciągnął rękę w jego stronę. - Życzę miłego pobytu - Mężczyzna zaśmiał się i odszedł wracając do zbierania prowiantu.

i skąd ten cały Sevgart wiedział czy Dale nie miał ochoty mu odpowiedzieć inaczej. Nie powinno sie decydować o tym co pisze kto inny. Może Dale nie był w nastroju i powiedziałby "pierdol się!".

Nie decydował, akurat to omówiliśmy wspólnie na gg i napisałem mu co ma dać w mojej kwestii ;) - Astral
Ursulla
Ulubiona postać: Hurley

Postprzez Sevgart » 06 kwi 2010, 15:45

Astral ci wszystko wytłumaczył. Mam długi staż w RPG tekstowych i zwykłych więc nie musisz mnie uczyć, że nie kieruje się drugim bohaterem.
Sevgart

Postprzez Ursulla » 06 kwi 2010, 15:51

Nie spinaj się, Byłeś tylko przykładem. przypadek :) ale nie każdy ustala na gadu. Ktoś tam wzsedł do wraku i zapoznał się ze wszystkimi. A może ktoś chce być typem samotnika i olewać innych.
Jakieś zasady przydałyby się. Rozumiem że można z postaciami serialowymi or wymyślonymi rozmawiać do woli i wymyślać im dialogi, ale nie z userami. Napisać co powiedziałeś i czekać na odpowiedź drugiej strony, czy to naprawde robi różnice. I bałagan sie nie robi, nie musze szukać co zrobiła dana osoba w wypowiedzi innych osób.

Aha i muncze. Od kiedy ludzie są nieśmiertelni. jak można biegać z kawałkiem metalu w głowie? Człowiek z przebitą nogą biega i olewa prawa grawitacji.
Ursulla

Postprzez Pufcik » 06 kwi 2010, 15:52

o właśnie to też razi w czy ale jak sie dwie osoby dogadały to nie ma sprawy :D
Pufcik
Ulubiona postać: Jacob

Postprzez Skrzynia » 06 kwi 2010, 15:58

Dobra, rozumiem, ze nie podoba się generalnie, to jak w czyichś postach znajduje się wypowiedz innego usera. Zaraz zapiszemy, żeby problemu nie było, w zasadach i po sprawie.

Co do tych kawałków metalu. W niektórych przypadkach jestem w stanie uznać takie działania. Jeśli człowiek jest w szoku, zaczyna działać adrenalina, która w jakimś tam stopniu powoduje, że człowiek zapomina o bólu. Rozumiem, że to razi w oczy, ale na samym początku gry uznaję takie zachowania, chociaż teraz będzie już coraz trudniej. Gdy człowiek przywyknie do sytuacji w jakiej się znalazł ból zacznie się nasilać i nieść za sobą większe konsekwencje...
Skrzynia

Następna strona

Powrót do Forum Ogólne